Øvelser for bedre bevegelighet: Dype knebøy
- Mathilde Opsvik
- 13. feb.
- 4 min lesing
Oppdatert: 16. feb.

Dype knebøy er en naturlig bevegelse som mange av oss har mistet evnen til å utføre i voksen alder.
I denne bloggen skal vi se nærmere på ✅ hvorfor dype knebøy er en fantastisk øvelse for både styrke og bevegelighet, ✅ hvordan du kan utføre dem riktig, og ✅ hvordan de kan tilpasses dersom du sliter med stivhet eller smerter. For deg som opplever korsryggsmerter knyttet til stivhet i hofter eller svakhet i øvre rygg, kan dype knebøy også være en del av løsningen.
La oss komme i gang! 🚀
Dype knebøy – en naturlig bevegelse vi sjelden bruker

Små barn setter seg lett ned i en dyp knebøy, men når vi blir voksne, er det mange som mister evnen til å utføre denne bevegelsen. Hvorfor skjer dette?
I vår moderne hverdag er det få muligheter til å bruke hele bevegelsesbanen i hoften. Vi sitter på stoler, kjører bil og bruker moderne toaletter – noe som reduserer behovet for å sette oss dypt ned på huk i dagliglivet.
Kroppen er fantastisk god til å tilpasse seg kravene vi stiller til den. Når vi sjelden bruker hele bevegelsesbanen i hoften, tilpasser kroppen seg ved å redusere bevegeligheten i disse leddene. Over tid kan dette føre til en følelse av stivhet og økt motstand når vi prøver å bevege oss dypere enn 90 grader.
Hvorfor er akkurat dype knebøy en nyttig øvelse for bedre bevegelighet? 🤔

Det er mye som tilsier at vi er designet for å bruke mer av bevegelsesbanen i hofta, knærne og anklene i dagliglivet enn det som er typisk.
Stolen ble populær for rundt 600 år siden, mens mennesker har eksistert i omtrent 300 000 år. Det er sannsynlig at dype knebøy var en vanlig hvilestilling før vi begynte å bruke stoler i hverdagen.

Til ettertanke viser også forskning at dette er en optimal posisjon for toalettbesøk.
Altså, ved å inkludere dype knebøy i hverdagen, kan du:
✅ Øke mobiliteten i hofter og ankler.
✅ Øke mobiliteten i øvre rygg
✅ Styrke muskulaturen i beina og kjernen.
Du utfordrer altså mange viktige områder på en gang, som bidrar til at du beveger deg mer effektivt i hverdagen.
Når vi beveger oss effektivt, i harmoni med kroppens design, tar vi var på leddene våre.

Slik utfører du en enkel dyp knebøy med kun kroppsvekt 🏋️
Startposisjon: Stå med føttene litt bredere enn hoftebredde, tærne kan peke lett utover.
Engasjer kjernen: Stram kjernemuskulaturen for å stabilisere ryggen.
Senke deg ned: Skyv hoftene bakover og bøy knærne samtidig som du senker deg ned i en dyp knebøy. Hold ryggen rett og brystet løftet.
Gå så dypt du kan: Prøv å komme så langt ned at hoftene er under knærne, men uten smerte eller ubehag.
Press opp igjen: Skyv gjennom hælene og rett ut beina for å komme tilbake til startposisjonen.
Hvis du ikke er vant til å sitte i en dyp knebøy, kan det føles uvant i starten. Hvis du opplever at du får korsryggsmerter når du går ned i dype knebøy, er det bedre å modifisere øvelsen enn å presse seg!
Hvordan tilpasse dype knebøy 🛠️
Hvis du synes det er vanskelig å utføre en dyp knebøy, kan du prøve disse justeringene:
🔹 Bruk støtte: Hold deg fast i en stabil overflate, som baksiden av sofaen, et dørhåndtak eller et gelender, mens du senker deg rolig ned.
🔹 Forbered kroppen: Tøy hofter, ankler og øvre rygg individuelt, én side av gangen, før du går ned i en dyp knebøy.
🔹 Ta korte økter: Start med noen sekunder om gangen og øk gradvis hvor lenge du holder stillingen.
Korsryggsmerter og dype knebøy 🏋️♂️

Korsryggsmerter er en av de vanligste årsakene til sykefravær og redusert livskvalitet i dag.
Forskning viser at det dessverre ikke finnes én magisk øvelse eller behandling som fungerer for alle. Derfor anbefales en individualisert tilnærming, hvor ulike tiltak kombineres for best mulig effekt.
For noen med korsryggsmerter kan stivhet i hoftene og svak muskulatur være en faktor, og her kan dype knebøy bidra positivt. For andre kan det være andre tiltak som passer bedre.
Det viktigste er å finne bevegelser som føles bra for deg og tilpasses din situasjon. 😊
Oppsummering 🎯
Dype knebøy er en enkel og effektiv øvelse som kan bidra til bedre bevegelighet i hofter, knær og ankler, samt styrke kjernemuskulaturen. Bevegelsen utfordrer flere viktige områder samtidig, som gjør det en god øvelse for deg med en travel hverdag.
For å utføre en dyp knebøy riktig: Stå med føttene litt bredere enn hoftebredde, hold kjernen aktiv, og senk deg rolig ned med rett rygg. Bruk støtte om nødvendig og start forsiktig hvis du er uvant med øvelsen.
Husk at alle har ulike behov, og det viktigste er å finne en variant som føles bra for deg! 😊
Ta neste steg for bedre bevegelighet og mindre smerter
Hvis du er usikker på om denne øvelsen passer for deg, eller om du trenger hjelp til å finne riktige øvelser for din situasjon, kan en kiropraktor hos Lilie hjelpe deg. Hos Lilie Kiropraktikk & Massasje kan vår kiropraktor utrede årsaken til eventuelle plager, gi deg skreddersydd rådgivning og behandling, og veilede deg i hvilke øvelser som kan være mest effektive for deg.
Bestill en time hos oss i dag, og ta første steg mot en sterkere og mer bevegelig kropp! 📍
Besøk oss på lilieklinikk.no for mer informasjon.
Medisinsk ansvarsfraskrivelse ⚠️
Informasjonen i denne bloggen er kun ment for informasjonsformål og erstatter ikke profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Dersom du har vedvarende smerter, skader eller en medisinsk tilstand, anbefales det å oppsøke kvalifisert helsepersonell for en individuell vurdering. Rådfør deg alltid med en lege, kiropraktor eller annet helsepersonell før du starter et nytt treningsprogram eller behandling.
Comments